Ježek František

Od 3.11.2015 se staráme o malého ježka. Jmenuje se Franta Šramota podle stejnojmenného hrdiny z knihy Příběhy kocoura Modroočka. Františka mám k odchovu předali Sklenářovi ze Šternberka. Malého ježka našli na svém dvorku. Ježek byl silně zablešený, jinak ale zdravý, nezraněný, vážil pouhých 130g, zimu by tedy venku nepřečkal. Ježečka jsme dostali již odblešeného, takže mohl hned začít bydlet. Je ubytován v plastové krabici s podestýlkou z hoblin a listí, má i malý papírový příbytek. Rád se proběhne po bytě a v teplém počasí i v zahradě, naše koršpanělka Bára ho snáší dobře. Ve svém výběhu má misku s vodou a jídlem, ale zatím se raději krmí ze stříkačky a z pinzety. Baští mléčko pro štěnata, maso z konzervy pro koťata a namočené granule pro koťata. Pochoutkou je piškot. Ježka budeme každý týden vážit, až bude mít alespoň 600g pokusíme se ho zazimovat a po jarním dokrmení vypustit do volné přírody. Novinky o Františkovi můžete sledovat zde.

František Šramota 

7. 11. 2015 František je asi Františka, tak tedy unisexově Fany :) Už žere z misky sama. Je úplně bezvadná.

Přes veškerou péči nám Fany 9. 11. 2015 zemřela. Byla vitální, baštila, příčinu úhynu nedokážeme odhadnout. Moc nás to mrzí, za těch pár dní, co s námi žila, se stala členem rodiny.

Co dělat, když najdu v tuto dobu ježka?

Ježka můžeme najít v blízkosti našich obydlí, volně v zahradě, pod hromadou listí či v blízkosti kompostu. Pokud se nám zdá ježek příliš malý, můžeme ježka odchytit. Ježka prohlédneme kvůli případným zraněním a chorobám (výtok z očí, uší, hojnější přítomnost parazitů). Pak ježka zvážíme. Pokud ježek váží alespoň 500g, má v těchto teplých podzimních dnech ještě šanci dokrmit se a zimu v zimním spánku přečkat. Můžeme ježkovi přilepšovat kočíčími granulemi. Pokud je ale ježek menší, je na zvážení se ho ujmout či předat záchranné stanici. Pokud je ježek poraněný či jeví známky choroby, je na místě vyšetření veterinářem či předání záchranné stanici. Jestliže se rozhodneme ježka odchovat sami, je třeba ho nejprve odblešit (postřikem či šamponem, lépe opakovaně) a odčervit. Ježka ubytujeme v krabici či teráriu pobodně jako morče, klec je nevhodná. K dispozici by měl mít vodu a něco k snědku. Čím menší ježek, tím častější krmení. Jídelníčky pro ježky i daší informace najdete hravě na internetu. Věříme, že vás naše špatná zkušenost neodradí a nalezenému ježkovi poskytnete potřebnou pomoc.

Ježek v naší škole

Zpráva o odchovu ježka u nás doma  se rychle rozkřikla. Jednoho ježka donesli i do školy. Byli jsme proto požádáni o pomoc. Děti byly z ježka nadšené, o ježkovi jsme si popovídali, ale co dál? Školní ježek byl statný, skoro 500gramový a byl v dobré kondici. Proto jsme se rozhodli vypustit ho v naší zahradě, dál ho budeme před zimou přikrmovat. Snad to chlapák zvládne.